Allmänt om Turin

Staden Turin ligger i nordvästligaste Italien och är huvudstad i Piedmontregionen. Regionens namn återspeglar Turins läge längs floden Po, precis vid foten av Alperna. Tre andra floder flyter genom Turin: Dora Riparia, Stura di Lanzo och Sangone.

Själva staden Turin har cirka 900 000 invånare, men räknar man med hela omgivningen rör det sig om närmare 2,2 miljoner. Detta gör Turin till den tredje största urbana regionen i Italien.

Klimatet i Turin är mestadels kontinentalt och skiljer sig därmed från medelhavsklimatet som råder i större delen av Italien. Temperaturerna varierar med höjden men genomsnittstemperaturerna i Turin är i stort sett jämförbara med sydligaste Sverige. Det regnar mest under vår och höst, medan nederbörden under sommaren ofta kommer i form av åskstormar. Under hösten och vintern är det inte ovanligt med tjock dimma i Turin.

Torino är ett industricenter och bilindustrin spelar en framträdande roll i staden. Förutom Fiat har en rad bilfirmor sina rötter i Turin, såsom Lancia, Bertone, Sparco, Italdesign och Ghia.

En intressant kuriositet om Turin är att det var här som den första chokladen i fast form tillverkades. I slutet av 1700-talet uppfanns i Turin en maskin som gjorde att man kunde erbjuda ett alternativ till den drickbara chokladen. Turin är idag ett centrum för chokladproduktion och varje år hålls en chokladfestival, där en rad italienska och internationella tillverkare medverkar.

I februari 2006 hölls de olympiska vinterspelen i Turin. Detta var Italiens andra vinterolympiad. Turin är den största staden hittills i europa som anordnat spelen.