Fotbollsklubben Juventus

Turin är hemvist för en av världens mest kända och framgångsrika klubblag i fotboll, Juventus F. C. Klubben har sitt ursprung i Turin där den startades av elever vid Massimo D’Azeglio lyceet 1897. År 1900 gjorde Juventus debut i den italienska fotbollsligan och den första titeln togs redan 1905. Fiatägaren Adoardo Agnelli fick kontroll över klubben på 20-talet och tillförde nytt kapital. Ett nytt stadium byggdes och man lade grunden för det extremt framgångsrika åren i början av 30-talet. Juventus vann ligan fem år i rad 1930 till -35. Säsongen 57-58 tog laget sin tionde ligaseger och året därpå blev det för första gången en “dubbel” när man vann både Serie A och Coppa Italia. Coachen Giovanni Trappatoni lyfte Juventus under 80-talet och 1984 var klubben uppe i 20 ligasegrar. Juventus senaste storhetstid inföll mellan 1994 och 2003 under coachen Marcello Lippi.

Några av de allra mest kända spelarna i Juventus genom tiderna är Giampiero Boniperti, José Altafini, Paolo Rossi, Michel Platini, Roberto Baggio, Alessandro del Piero, Zinédine Zidane, Filippo Inzaghi, Edgar Davids och Gianluigi Buffon.

Juventus spelar i karakteristiska svartvitrandiga tröjor med vita byxor. Ränderna går igen i klubbens symbol som lånar sin ovala form från en traditionell typ av italiensk sköld. Symbolen innehåller även ett guldband som står för ära, en tjur som representerar Turin och en stiliserad befästning som hänvisar till det romerska arvet i staden.

Med sina 51 officiella troféer är Juventus det mest framgångsrika italienska fotbollslaget någonsin.