Sevärdheter i Turin

Det främsta landmärket i Turin är Mole Antonelliana. Denna byggnad började resas 1863 på uppdrag av det judiska samfundet i Turin, som då var Italiens huvudstad. Arkitekten som anlitades för projektet hette Antonio Antonelli och föreslog en storslagen synagoga med en hög spira. Kostnaderna sköt i höjden i takt med bygget och 1876 tog stadens myndigheter över projektet efter att judiska samfundet dragit sig ur. Byggandet återupptogs och Antonelli förändrade planen så att huset till slut blev 167 meter högt. Byggnaden har använts av staden för olika museer och sedan 2000 rymmer den Italiens nationella filmmuseum. Mole Antonelli antas vara det högsta museet i världen.

Porte Palatine, eller Palatinertornen, är en kvarleva från den tid då romarna härskade över Turin. Många antika byggnader har rivits i Turin men denna, som var den nordliga porten till den gamla romerska kolonin, har bevarats i vad som idag är en arkeologisk park. De sextonsidiga tornen som flankerar porten är av ett något senare datum.

I katedralen Duomo di San Giovanni Battista förvaras Turinsvepningen. Detta är en linneduk som sedan 1300-talet påståtts vara Jesu liksvepning. Svepningens äkthet är en mycket kontroversiell fråga som ännu inte fått något allmänt accepterat svar. På duken finns ett svagt avtryck av ett ansikte och en manskropp.

I Turin finns Lingottobyggnaden som byggdes mellan 1916 och 1923. Detta gigantiska femvåningshus var en bilfabrik för Fiat och var den största bilfabriken i världen vid tiden för färdigställandet. Idag har byggnaden renoverats och innehåller bland annat konsertsal, teater, köpcentrum och hotell. Taket utgörs av en testbana för bilar i form av en utdragen oval.